Kvist med två brunaktiga påväxter
27/1 - 4/5
Alingsås konsthall

Hannah Streefkerk – Symbiosis

Symbios, av grekiska symbiosis `samlevnad´, definieras som en biologisk interaktion där två olika organismer lever tillsammans i ett nära förhållande. Att leva tillsammans innebär också att upptäcka olika slags gränsland och vad som uppstår i dessa. 

I Hannah Streefkerks konstnärskap var relationen mellan människan och naturen central. Hon undersökte hur den präglas av både harmoni och disharmoni, av både samspel och oförståelse.

Med årstidernas växlingar ger naturen uttryck för en inneboende rytm som är fullt synlig och kan ses från vecka till vecka, ibland från dag till dag. Streefkerk menade att vi skapat en världsordning där människan inte längre samlever med naturen; symbiosis har förbytts till avstånd. I Streefkerks verk finns därför en inbyggd önskan och uppmaning att stanna till och vara uppmärksam på det som finns runtom oss, att se det vi samexisterar med. 

Streefkerk observerade fenomen i naturen och översatte med omsorg och lekfullhet det hon såg till sitt eget omisskännliga konstnärliga språk. Hon fann inspiration i hur mossa och lav bildas på bark och stenar och hur svampar kan orsaka abnorma utväxter på träd som iögonfallande tickor och borstliknande klasar. Streefkerk använde sig av traditionella, långsamma hantverkstekniker, såsom virkning, handsömnad och broderi, som en metod för att utforska naturen och dess skönhet och skörhet. Med lika delar kärlek som omvårdnad lagade hon sprickor i trädens bark som uppkommit av tidens naturliga gång. Med nål och tråd lappade hon hål som uppstått i löv och virkade små skyddande jackor åt stenar. Streefkerk undersökte nyfiket naturen och tingen. Det som började som lagningar förvandlades efter hand till växande broderier med ändlösa variationer och uttryck. 

Naturen manar till eftertanke och berättar om det som växer, om det som dör, om förfall och pånyttfödelse – en påminnelse om tidens gång. Streefkerks konstnärskap hjälper oss att åter förundras över naturens olika former och skepnader, och hennes verk understryker att människan ofrånkomligen är beroende av den.

 

Hannah Streefkerk (1973-2022) föddes i nederländska Groningen och växte upp på Goeree-Overflakkee i de södra delarna av landet. 1992 påbörjade hon sina studier vid konstakademin i Maastricht och fortsatte efter två år på konstakademin i Groningen där hon tog sin masterexamen i interdisciplinär konst 1997. Efter examen ställde Streefkerk ut både nationellt och internationellt och vann flera gånger priser för sina verk. 2012 flyttade Streefkerk till Sverige och Alingsås.

2022 omkom Hannah Streefkerk i en bilolycka. Utställningen har tillkommit i tätt samarbete med Greger Ståhlgren som levde och verkade tillsammans med Hannah Streefkerk.

 

Vernissage 27/1
Utställningen invigs kl 12 av Anne Gunnevik, ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer samtal med Greger Ståhlgren, Hannah Streefkerks sambo och konstnärskollega. Konsthallen håller öppet kl 10-14.

Program under utställningen:
Birgitta Nordström om trådar för existensens skull 
Tomas Bannerhed om natur, litteratur och fåglarnas plats i våra liv
Spirande maskor och växande stygn - en kollektiv workshop
Konst till kaffet 
Skogsbad – ett föredrag om att bada sina sinnen i naturen
Prova på skogsbad i Nolhaga park

 

Information

Var: Alingsås konsthall Visa på karta